OCTAVIA 1,9 TDI 110KM 2000R - IMMO ODCINA ZAPŁON POMOCY

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sierra_Leone11
    Classic
    • 2012
    • 2

1,4TSI, ok 34000km wgrali nowy soft i nastawy. Skrzynia zaczęła delikatniej jakby chodzić i troche płynniej zmieniać biegi (albo może działa psychologia). Trochę pojeździłem i znowu zaczęło nieraz drgać. U mnie najczęściej można to zauwazyć w takiej sytuacji: jade rozpędzony i dość szybko zwolnię, np. przy światłach i za chwilę ruszam - są drgania.
  • casip78
    Classic
    • 2011
    • 10

Witam wszystkich serdecznie. Problem mój polega na tym że po przekręceniu stacyjki mruga mi kontrolka immobilajzera i nie mogę odpalić auta. Często bywa tak, że przez godzinę przekręcam kluczyk z pozycji zerowej na startową i w końcu kontrolka zacznie palić stale i auto odpala (wtedy kiedy mu się chce). Nie wiem czy dosłownie opisałem ale podam przykład jeden z miliona które mnie spotkały: Ostatnio pojechałem z żoną na zakupy do tesco bo auto odpaliło. poszliśmy na zakupy i po powrocie, a nie było nas 20 minut kontrolka zaczęła znowu mrugać i przez 1,5 godziny przekręcając stacyjkę nie chciała załapać by palić stale ta nieszczęsna kontrolka immobilajzera i byśmy mogli w końcu pojechać do domu. Wcześniej miałem kilka takich sytuacji lecz zdarzało mi się to raz na miesiąc, potem zaczęło pojawiać się częściej. teraz samochód stoi pod domem bo strach nim gdziekolwiek jechać bo kontroska stale świeci raz na 500 przekręceń stacyjki. Auto było już u elekrtyków, elektroników, stacyjka była sprawdzana, na kompie był sprawdzany i wszystko sprawne. A samochód stoi pod domem bo mi odpalać nie chce. Pomóżcie może ktoś miał taki przypadek lub wie co to jest.

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

najprado podobniej antena siada od imi lub transponder w kluczyku .masz zapasowy kluczyk?
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• casip78
        Classic
        • 2011
        • 10

mam ale na drugim jest to samo. byłem już u kilku fachowców. jeden powiedział mi że słaby aku (to wymieniłem ). NIE WIEM CZY MA TO ZNACZENIE ALE ZAUWAŻYŁEM ŻE GDY AUTO ODPALAM NA KABLE OD KOGOŚ TO KONTROLKA GAŚNIE ZA PIERWSZYM PRZEKRĘCENIEM KLUCZYKA, CZASAMI 5 RAZY MUSZĘ PRZEKRĘCIĆ ALE Z REGUŁY JEST TO ZA 1,2 RAZEM TAK JAKBY PRĄD DUŻY DOSTAŁ I ODBLOKOWAŁ (na kable - bo mam tak że tyle razy przekręcam kluczyk a świece grzeją i przekaźniki pracują że aż akumulator wydajam do 0) i nie wiem co to ma wspólnego bo samochód nie odpala "nie daje mu startu" a wentylator zaczyna się włączać i chłodzić silnik. Te wszystkie na raz sprawy wydajają mi akumulator podczas prób uzyskania stałego świecenia kontrolki. Ręce opadają. Inny mi powiedział że centralny może mi blokować bo w drzwiach kierowcy nie zawsze się drzwi zamykają razem z pozostałymi i że jakiś mikrostyk walnął czy coś takiego. Objaw jest taki że przyciskając zamykanie drzwi na kluczyku, wszystko się zaklucza oprócz tych drzwi ale czasami załapią. Inny powiedział że małe napięcie idzie z tąd też wymieniłem ten akumulator i że immobilajzer nic wspólnego nie ma z centralnym zamkiem. Więc nie wiem. Próbowałem już naprawdę wszystkiego i kasy też straciłem kupę bezskutecznie

Komentarz

to jedz do porzadnego fachowca niech bierze kase za to co zrobi, a nie probuje, kasuje i dalej nie dziala.
          W Octavii czasem mi sie trafi ze immo miga i nie odpale, ale sporadycznie i zawsze po wyciagnieciu kluczyka lub tylko ponownym przekreceniu lapie, jednak mialem problem z immo w Polo. Naszczescie mam w okolicy dobrego elektromechanika i sie za to wzial, pierw postraszyl ze moze byc cos powaznego, ale zaczal od drobnostki i poprostu przeczyscil jakies styki. Nie wiem nawet ktore, ale jak poczyscil tak dzialalo bez zarzutu.

Komentarz

• german81
            L&K
            • 2010
            • 1414
            • Octavia II combi (1Z5)
            • AUQ 1.8 20VT 180 KM
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

na poczatek jesli piszasz ze po podłaczeniu innego auta do ciebie lepij zapala to bym spawdził klemy bezpiczniki na aku czy nie sa skorodowane i ewentualnie mozna sprubowac wymienic główny przekaznik pradowy 109 .czy dobrze zrozumiałem ze przy próbie odpalania włacza sie wentylato na chłodnicy ? masz moze vag-a?
            diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• casip78
              Classic
              • 2011
              • 10

no już sprawdzałem pierwsze co no ale myślę że to ma mało wspólnego. sprawdzałem i czyściłem klemy jak i dojścia do rozrusznika i alternatora

Komentarz

• JanuszSz
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 2835
                • Superb II combi (3T5)

Masz krzynola w Gdańsku,więc wal do niego.

A przypadkiem nie wyjmowałeś zestawu wskaźników?
                Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• casip78
                  Classic
                  • 2011
                  • 10

tzn? licznika? nie nic nie rozkręcałem

[ Dodano: Wto 14 Lut, 12 20:08 ]
                  właśnie chodzi o to że już tyle wydałem kasy że teraz chcę spróbować sam za pomocą ludzi i ich porad. może ktoś miał już taki przypadek

Komentarz

• krzynol
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 10952
                    • Superb II combi (3T5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

a z licznikiem coś walczyłeś? bo może to licznik świruje?
                    immo jest w liczniku więc jakieś cuda mogą się dziać
                    ktoś próbował wyłączać ci immo dla testów?

[ Dodano: Wto 14 Lut, 12 21:54 ]
                    i uzupełnij profil
                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                    poprzednie modele:
                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• K_Popiel
                      Rider
                      • 2010
                      • 608

Podłączałeś auto pod komputer ? Jeżeli nie daj znać, możemy się gdzieś w Gdyni umówić, podłączymy, odczytamy błędy i będziemy dalej myśleć Jeżeli nie możesz podjechać, uruchomić samochodu, daj namiary ja podjadę.
                      // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
                      ------------------------------------------------------

Komentarz

• casip78
                        Classic
                        • 2011
                        • 10

ja licznika wogóle się nie dotykałem. te objawy wzrastały przez ostatnie pół roku aż wkońcu coraz częściej były takie objawy

[ Dodano: Wto 14 Lut, 12 22:11 ]
                        a ty kolego K_popiel ile byś mnie policzył za tego vaga? ja raczej nie odpalę a jak odpalę to u ciebie już pewnie nie zapalę

Komentarz

• K_Popiel
                          Rider
                          • 2010
                          • 608

Nic Cię nie policzę, dajże spokój Daj namiary i się jutro zmówimy

Telefon do mnie 607 063 859.

Komentarz

• casip78
                            Classic
                            • 2011
                            • 10

no to super. jestem cały dzień w domu bo mam urlop. mój nr. tel 698-591-323 Arek

Komentarz

• K_Popiel
                              Rider
                              • 2010
                              • 608

No to OK, jutro wrócę z pracy koło 16:00 to do Ciebie przekręcę. Pozdrowionka.

Komentarz

• casip78
                                Classic
                                • 2011
                                • 10

z góry ślicznie dziękuję

Komentarz

• TomekRs
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1670

casip78-gdzies na forum jest temat z samopomoca chlopska i jest lista wojewodztw, miast , osob i nr telefonu z kablem i jakie auta obsluguja wiec tam mozna zajrzec i sie z kims skontaktowa. To na przyszlosc

Komentarz

• casip78
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 10

Sprawa rozwiązana. Przyczyną była stacyjka (do wymiany). Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc

Komentarz

Zamieszczone przez casip78
                                      Przyczyną była stacyjka
                                      kurde ze ja zapomnialem, elektromechanik mowil o takiej mozliwosci w Polo, naszczescie tam obeszlo sie tansza metoda, kostka stacyjki i pozniej czyszczenie stykow ktore jak pisalem pomoglo na dobre.

Komentarz

• krzynol
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 10952
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez casip78
                                        Auto było już u elekrtyków, elektroników, stacyjka była sprawdzana...
                                        to jak to
                                        ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                        ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                        poprzednie modele:
                                        ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                        ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                        O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

Pracuję...